04 agosto 2024

UN NOU SEGELL AMB UN MOTIU MOLT NOSTRE: LA PEDRA EN SEC.

 

LA PEDRA EN SEC, UN PATRIMONI QUE TINDRÁ SEGELL

Por José Ivars Ivars
Académico de la RAHFeHP
©Ifac Filatélico

 

A vegades el que costa en arribar es valora més. L'any 2022, des de l'Agrupació Filatèlica i Numismàtica de Calp, es va sol·licitar a la Comissió Filatèlica de l'Estat, que tinguera a bé incloure l'art mil·lenari de la “Pedra en Sec” dins de les seues futures emissions postals. Aquest organisme dependent del Ministeri de Foment, és l'encarregat de triar que motius il·lustraren els segells que anualment Correus posa en circulació, a la disposició d'usuaris i col·leccionistes de tot el món.



El passat dia 4 de juny, la Comissió Filatèlica de l'Estat, va acordar per unanimitat dels seus membres, incloure dins de la programació filatèlica per a 2025, un segell a aquest art que és ja Patrimoni de la Humanitat, i que per primera vegada apareixerà reflectit en un segell postal. Es desconeixen detalls que de moment no han transcendit de com serà el segell, que tirada tindrà, en quina data es posarà en circulació, o fins i tot que imatge serà la que porte a tothom aquest ancestral treball que amb pedres, modelar una comarca com la de la Marina Alta, tant per a abancalar terrenys, com per a construcció o decoració.

Queda encara molt de temps  per a anar revelant tots aquests detalls que tal vegada a l'usuari no li són significatius, però al col·leccionista l'apassiona conéixer per endavant. Mentrestant, des de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (La MACMA), posats en contacte amb Correus, oferiran tot quant siga a la seua mà per a facilitar les imatges necessàries perquè el disseny siga conforme al motiu tan especial que l'ens postal ha triat per a un dels seus segells de 2025.

Cal destacar que 2025 será per tant un any molt filatèlic amb el que a filatèlia es refereix, si bé ja es va anunciar en el seu moment que un altre segell amb arrels a la comarca, el dedicat a l'escriptora dianense María Ibars, també veurà la llum, sent la primera vegada que en un mateix any s'emeten 2 segells dedicats a aquesta Comarca.

L'art de la pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, es va acordar el 29 de novembre de 2018, la candidatura del qual va comptar amb el suport de països com Espanya, Grècia, Xipre, França, Croàcia, Eslovènia, Itàlia i Suïssa. Des de fa dècades, Correus ve filatelitzant any a any, alguns d'eixos “Patrimonis”, que la UNESCO ha concedit a Espanya, donant major visibilitat a aquestes joies que són de tots, carregades de tanta història i personalitat.


Només queda esperar que Correus vulga rebre l'ajuda que tant les societats filatèliques de Dénia, Calp i Benissa, com els organismes comarcals implicats, els ofereixen, tant per al disseny dels segells com per a dur a terme les respectives presentacions oficials que amb cada emissió se solen fer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario